LAW OFFICE
working spaces

LOCATION_ Thessaloniki

CLIENT_ Pavlou and partners

AREA_ 14Om2

DESIGN_ 2019

CONSTRUCTION_ 2019

PHOTOS_ Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou  studiovd.gr

 

Το δικηγορικό γραφείο στεγάζεται σε κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, στα όρια της περιοχής των Λαδάδικων προς το όριο της θάλασσας  και ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Λιμανιού.  

Ο χώρος του δικηγορικού γραφείου, επιφάνειας 140 τ.μ. , ακολουθεί την κάτοψη του κτηρίου σε σχήμα Γ, με τις δύο όψεις του να είναι πρόσωπο με τις οδούς Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, εκμεταλλευόμενο τη θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και το πρώην  Τελωνείο Θεσσαλονίκης, καθώς και τη δυτική είσοδο της πόλης. Οι βοηθητικοί χώροι του κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα  βρίσκονται στο εσωτερικό όριο του κτηρίου.

Ζητούμενο για το συγκεκριμένο χώρο ήταν η δημιουργία ενός δικηγορικού γραφείου που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας αίθουσας συνεδριάσεων, που αποτελεί και τον κύριο χώρο αλληλεπίδρασης των δικηγόρων με τους πελάτες, ενός διευθυντικού γραφείου, πέντε μικρότερων ξεχωριστών γραφείων, βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο για το αρχείο καθώς και τους υγρούς χώρους.

Η προηγούμενη χρήση του χώρου, πιθανόν από ασφαλιστική εταιρεία, και η διαμόρφωση της κάτοψης σε έξι επιμέρους γραφεία με χωρίσματα γυψοσανίδας δεν κάλυπτε τις νέες ανάγκες για 7 διαφορετικούς κύριους χώρους.  Αποφασίστηκε η καθαίρεση των παλαιότερων χωρισμάτων και η εκ νέου οργάνωση της ελεύθερης κάτοψης.

Λόγω των γραμμικών ενιαίων ανοιγμάτων των δύο όψεων, του φυσικού αερισμού και φωτισμού που παρέχουν, και της θέας,  η διαμόρφωση της κάτοψης ακολουθεί την γραμμική σε σχήμα Γ οργάνωση. Τα 5 μικρότερα γραφεία χωροθετούνται στην πλευρά της οδού Σαλαμίνος , και ισο-κατανέμονται ώστε να διαμορφώνονται βιώσιμοι χώρου γραφείων, ενώ το κύριο γραφείο και η αίθουσα συνεδριάσεων αξιοποιούν την ανεμπόδιστη  θέα προς τη θάλασσα. Λόγω των περιορισμένων τετραγωνικών των 5 μικρότερων γραφείων και του τυφλού διαδρόμου υποδοχής από την πλευρά της εισόδου, επιλέξαμε τα διαχωριστικά των 3 γραφείων να είναι ημιδιαφανή, ώστε να επιτρέπουν τον φωτισμό του διαδρόμου από το φυσικό φως των παραθύρων της όψης καθώς και να μην δημιουργούν το αίσθημα του περιορισμού, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση χρήσης συμπαγών χωρισμάτων. Χρησιμοποιήθηκε γυαλί triplex clear και γυαλί λαμαρινέ ματ Βελγίου, με σκοπό τα γραφεία να έχουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας . Μοναδική διαφοροποίηση στο μέτωπο του χώρου της εισόδου με τα διαφανή και ημιδιαφανή κρύσταλλα , ο ξύλινος όγκος από βαμμένο καπλαμά δρυός με αυλακιές ο οποίος σηματοδοτεί τον χώρο της υποδοχής και διασπά το μέτωπο των γραφείων δημιουργώντας το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος που αντικρίζει ο επισκέπτης εισερχόμενος στο γραφείο.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων δόθηκε σημασία τόσο στις περιμετρικές κατασκευές όσο και στο κεντρικό τραπέζι μιας και είναι από τους πιο σημαντικούς και επισκέψιμους χώρους για τους πελάτες. Διαμορφώθηκαν δύο αποθηκευτικοί χώροι από ξύλινη επένδυση κατά μήκος των πλευρικών τοίχων με σκοπό να δοθεί μια ενιαία αίσθηση και έμφαση στο ‘κάδρο’ της θέας της θάλασσας. Το συνεδριακό τραπέζι ,μήκους 2,80μ. κατασκευάστηκε από τεχνομάρμαρο σε μεταλλικούς κυλίνδρους , ενώ σε εσοχή τοποθετείται μια υπάρχουσα βιβλιοθήκη αναδεικνύοντας την συμμετρία και τη γραμμικότητα του χώρου. Ο φωτισμός καλύπτεται από το κεντρικό custom made φωτιστικό, το οποίο δίνει ταυτόχρονα διάχυτο φως προς την οροφή και εστιασμένο φωτισμό στην επιφάνεια του γραφείου, καθώς και από τα σποτ οροφής και τον κρυφό φωτισμό του ραφιού.

Στο κύριο γραφείο υπήρχαν ως δεδομένα κάποια στοιχεία της επίπλωσης από τον παλαιότερο χώρο  των πελατών τα οποία επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως το γραφείο, ο καναπές Chesterfield, η πολυθρόνα και η βιβλιοθήκη. Λαμβάνοντας υπόψη το ύφος των παραπάνω δημιουργήσαμε ένα χώρο που να συνδυάζει την κλασσική αισθητική των δικηγορικών γραφείων σε λιτές φόρμες. Σκοπός, ο χώρος να είναι ιδιαίτερος, ευρύχωρος  και εκλεπτυσμένος. Για το λόγο αυτό το γραφείο, ο καναπές και η παλιά βιβλιοθήκη (η οποία βάφτηκε σε χρώμα ίδιο με αυτό  του τοίχου), τοποθετούνται παράλληλα ώστε να αξιοποιούν το επίμηκες σχήμα του χώρου, ενώ στην πλευρά της εισόδου δημιουργείται μια σύνθεση που περιλαμβάνει τη δίφυλλη πόρτα και τη βιβλιοθήκη σε εσοχές που πλαισιώνονται από ξύλινες κατασκευές, ενώ η μετώπη βάφεται σε τεχνοτροπία. Περιμετρικά κάτω από την ποδιά των παραθύρων διαμορφώνονται αποθηκευτικοί χώροι με ντουλάπια και ράφια χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά (καπλαμάς και λάκα στο χρώμα του τοίχου) υπογραμμίζοντας την κάτοψη σε σχήμα Γ του κτηρίου. 

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στο σχεδιασμό των επιμέρους γραφείων ήταν οι κολώνες του κτηρίου, οι οποίες υπάρχουν ελεύθερες στην κάτοψη σε μικρή απόσταση από τις όψεις του κτηρίου και κατακερματίζουν το χώρο. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία οι κολώνες επενδύθηκαν με γυψοσανίδα και καπλαμά και σε συνδυασμό με τα χαμηλά ερμάρια κάτω από τα παράθυρα  και τις ξύλινες μετώπες της οροφής δημιουργούν μια ενιαία κατασκευή που διατρέχει όλα τα επιμέρους γραφεία. Επίσης, τα ενδιάμεσα χωρίσματα των γραφείων διαμορφώθηκαν με μεταλλικά πλαίσια σε τρία επίπεδα. Της βάσης και της στέψης από clear triplex κρύσταλλο ώστε να επιτυγχάνεται η συνέχεια και η κατάργηση των οπτικών ορίων και του ενδιάμεσου από γυψοσανίδα και μόνωση ώστε να δημιουργείται  το αίσθημα της ηχητικής και οπτικής  απομόνωσης από το διπλανό γραφείο. Κρυφοί φωτισμοί, φωτιστικά οροφής και απλίκες τοίχου ολοκληρώνουν την σύνθεση των γραφείων αναδεικνύοντας τις σχεδιαστικές χειρονομίες, δημιουργώντας ένα ξεκούραστο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.