JUDAH CLUB CONCEPT STORE
shops

YEAR_ 2018

LOCATION_ Thessaloniki

AREA_ 440m2

PHOTOS_ Giorgos Sfakianakis www.gsfak.com

 

Το Judah Club αποτελεί μια νέα πρόταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί αρμονικά παράλληλες πολλαπλές λειτουργίες σε δύο επίπεδα (ισόγειο και πατάρι). Στο χώρο εντάσσονται και αλληλεπιδρούν αρμονικά το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ, το καφέ – μπαρ και ο χώρος γραφείων της εταιρείας.

Η μελέτη διαμορφώνεται από το σύγχρονο νεανικό προφίλ της εταιρείας, την «προκλητική» ιδέα της συστέγασης και αλληλεπίδρασης πολλών και διαφορετικών λειτουργιών και τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα της τοποθεσίας που ξαναζωντανεύει και αποκτά νέα ταυτότητα σήμερα.

Η υπάρχουσα πολυγωνική ανοιχτή κάτοψη του ισογείου, εμβαδού 282 τ.μ., και το υπερκείμενο πατάρι, που καταλαμβάνει περίπου τη μισή επιφάνεια, οδήγησαν στη χωροθέτηση των λειτουργιών σε ξεχωριστές ζώνες καθώς στο ισόγειο χωροθετούνται το showroom ρούχων και το καφέ bar, ενώ στο πατάρι τα γραφεία της εταιρείας.

Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός χώρου με καθαρές χαράξεις, καθίστανται  διακριτές οι τρεις λειτουργίες μεταξύ τους ενώ ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς και πλουραλιστικού σκηνικού τοπίου με pop αισθητική, κυρίαρχο στο σύνολο της κάτοψης, ενοποιούνται και αλληλεπιδρούν. Χαρακτηριστικές είναι οι διάφορες ανατρεπτικές σκηνογραφικές λεπτομέρειες, που διαμορφώνουν σημεία έκπληξης εντείνοντας την έννοια της ‘σκηνής’ και το βίωμα του χρήστη ως πρωταγωνιστή ενός πολυμορφικού και ευμετάβλητου χώρου.

Αφετηρία σχεδίασης αποτέλεσε το αρχιτεκτονικό σύνολο στο κέντρο του ισογείου από παραλληλόγραμμα επίπεδα που εδράζονται το ένα πάνω στο άλλο και φέρουν μια νέα μεταλλική σκάλα. Κυρίαρχα υλικά είναι το μέταλλο σε λευκό και μαύρο, το φυσικό ξύλο πεύκου και η τεχνοτροπία παλαιωμένου κονιάματος. Το κεντρικό αυτό σύνολο αποτυπώνει, οριοθετεί και ταυτόχρονα συνδέει τις τρεις λειτουργίες (showroom- καφέ-γραφεία).

Ο χώρος του showroom οργανώνεται στο βάθος του καταστήματος και κάτω από το πατάρι, σε άμεση οπτική και λειτουργική επαφή με την είσοδο. Η χαραγμένη στο δάπεδο λευκή επιφάνεια, σηματοδοτεί το χώρο των ρούχων και προσκαλεί τον επισκέπτη, ενώ σε συνδυασμό με την αντίστοιχη επιφάνεια που καθρεφτίζεται στην οροφή υπογραμμίζουν τη σημαίνουσα λειτουργία του. Custom made μεταλλικές κατασκευές και ντουλάπες εξυπηρετούν την προβολή των προϊόντων.

Παράλληλα με την όψη διαμορφώνεται το bar που φέρει το χαρακτηριστικό logo της εταιρείας. Οι καθιστικοί χώροι αναπτύσσονται τόσο γραμμικά, κατά μήκος του τοίχου ανάμεσα στο bar και την όψη, όσο και πιο ελεύθερα περιμετρικά του πρώτου επιπέδου του συνόλου της σκάλας και του τεχνητού κορμού.

Στο σύνολο του καταστήματος η αρμονική χρήση πολυκαρβονικών panels, μεταλλικών στοιχείων, τεχνοτροπίας παλαιωμένου κονιάματος, φυσικού ξύλου πεύκου, επιφανειών καθρέφτη και υφασμάτων δημιουργεί έναν ενιαίο χώρο με εναλλαγές «σκληρών» και «μαλακών» υλικών, που άλλοτε τον επεκτείνουν, άλλοτε διαμορφώνουν ένα σαφές όριο και άλλοτε ένα πιο ελαστικό όριο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι επενδύσεις με καθρέφτη, καθώς και οι κουρτίνες στο βάθος του καταστήματος που φαίνεται να διαπερνούν την πλάκα  και να συνδέουν το χώρο προβολής των ρούχων στο ισόγειο με το χώρο εργασίας στο πατάρι.

Το ρυθμό αυτής της εναλλαγής και του pop χαρακτήρα συμπληρώνουν η χρήση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού, λευκών ή χρωματιστών, που ορίζουν γραμμικές χαράξεις στην οροφή του καταστήματος. Τέλος, το σκηνικό ενισχύεται με τη χρήση κρυφού φωτισμού στα πολυκαρβονικά panels δημιουργώντας φωτεινά κουτιά και με θεατρικούς προβολείς και λαμπιόνια που πλαισιώνουν γραμμικά πλαίσια και δημιουργούν φωτεινά μεταλλικά κάδρα.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως μοναδικό στόχο τη συμμετοχή του κάθε επισκέπτη που με την μοναδικότητα του γίνεται μέλος σε αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων και δίνει πνοή στο σκηνικό.